Wednesday, April 27, 2011

Edisi : KES PEMBUANGAN BAYI

salam ! !
korang penah dengar istilah ANAK HARAM . tipu kalau ta penah dgar mmg mnipu . ISU ni da jadik mcm basi skunk ni kan . da ta de da kes gini skunk . sbenarnye masih ade lagi cuma ta HEBOH je . kenapa ? jgn la tanye aku . aku mmg ta tau . ade jer . mungkin nak jge maruah keluarga dorang kot . mungkin je mne la tau kan . oke . . nk cte knape ade org yg berhati binatang ini > oke jgn salahkan satu pihak jer . kalo dah due2 buat due2 la tanggung . tapi pekara paling senang bile da buncit perut tuh n bile da beranak mule la cuak . ape
awak kite buang je la ank nih
kan dulu sye da ckp awk gugurkan aje ! ta pe bia saye uruskan !
kan ! lihat la dialog mereka . perlu tipu aku la . mmg tu la ayt dorang . cye la . oke . nk cte nyer . pompuan la yg akan dipersalahkan . knape ? sbb pompuan ngandung . laki tak . tapikan seperti di mentionkan sebelum ini . due2 buat due2 tanggung .

oke . kes ni bukan la blaku di negara sejahtera ini sahaja . kat BRUNEI seorang perempuan dijatuhi hukuman penjara 4 TAHUN kerana meletakkan seorang bayi ke dalam karung sampah dan menyebabkan bayi tersebut lemas . . di INDONESIA seorg penduduk terlihat benda bwarna kuning dan dipercayai BAYI terapung-apung di sungai . di CHINA seorang bapa membuang anaknya yang berusia setahun kerana menyangka anaknya telah mati kerana sakit perut . bongok kan . ngape la . . syes ta phm aku . .
gambar kt bwh cukup da gmbarkan manusia ta ade prasan ini buat ape kt dunia nih .sebanyak 70 kes telah dilaporkan dan pada tahun 2001, ia meningkat kepada 97 kes

Tempat yang sering dicari ialah di dalam tandas, rumah kosong, tempat pelupusan sampah, saluran tangki najis, sungai, tepi pantai, longkang atau di rumah ibadat. Selain itu, tempat-tempat tumpuan awam seperti gerai makan, stesen kereta api dan pintu pagar klinik kesihatan turut menjadi pilihan.Pelaku membuang bayinya di tempat-tempat tertentu kerana tidak tahu apa yang perlu dibuat dengan kelahiran malah ia lebih malang jika perempuan berkenaan berumur 14 atau 15 tahun kerana keadaan mental dan fizikal mereka belum bersedia untuk menerima kelahiran tersebut.


CARA ATASI
Penyelesaian yang terbaik ialah menutup punca kepada masalah ini. Pendidikan yang menekankan kesucian hubungan lelaki dan perempuan perlu didedahkan sejak kecil di samping pencegahan daripada institusi agama dan budaya masyarakat. Penguatkuasaan sepatutnya diguna pakai untuk menjadi pengajaran kepada ahli masyarakat tetapi peningkatan kes buang bayi dari setahun ke setahun menimbulkan persoalan sejauh mana keberkesanan hukuman sedia ada ini?


oke stakat itu shaja la yg dapt dikongsikan hari ini . so
THANKS FOR READING THIS ENTRY