Sunday, April 17, 2011

Edisi : ALLAH beri aku peluang

Assalamualaikum...
haaaaa...baik ta kau ari ni..heee~ bedasarkan tajut ntry korg da tau ape kan..so aku pun buka la cte sjarah hidup aku yg ta la sindah mne..dugaan tuh akan dtg untuk semua umatnye..juga pada kau..sbnr nye aku da bylk kecewa dlm hidup ni smpai la kekecewaan tuh mmuncak apebila ALLAh sekali lagi beri aku ujian supaya aku lebih hargai hidup nih..knape..semua pasal kanser tulang..ape unsur yg mnyebabkan pekara ini berlaku so skunk CIK NANA ni na bgtau ape sbb nyer

bcelah kalo rjin..

WALAUPUN tidak berada dalam carta barah, pembunuh utama di kalangan warga Malaysia, barah tulang antara penyakit yang harus diketahui kerana kebiasaannya faktor mencetuskan barah ini berpunca daripada darah yang tercemar.
Jika dilihat secara keseluruhannya, kita memiliki 206 tulang di dalam badan yang memiliki pelbagai fungsi. Pada kebiasaannya barah akan berlaku pada mana-mana bahagian tulang yang sering mengalami pertumbuhan.
Kebanyakan barah tulang sebenarnya bukan barah (benign) tetapi sesetengah memang barah (malignant). Benign tumor biasanya tidak merebak ke bahagian lain dan jarang memerlukan rawatan seumur hidup. Walaupun ia mungkin berulang tetapi boleh dibuang melalui pembedahan.
Pakar bedah ortopedik Hospital Pusrawi, Dr Mohd Ismail Maulut, berkata benign bone biasanya membabitkan benjolan pada tulang yang abnormal dan kebanyakannya tidak memerlukan rawatan jika tidak sakit. Malah kadang kala ia boleh hilang dengan sendirinya.

“Walaupun ia tidak bahaya tetapi masih juga memerlukan rawatan jika sakit kerana ada kes benign berubah menjadi barah. Perlu diingat, kadang kala benign tumor tidak ada gejala dan selalunya ditemui secara kebetulan,” katanya.

Malignant tumor pula yang disifatkan sebagai barah, ia berkemampuan untuk ‘menakluk’ dan memusnahkan tisu yang sihat berdekatannya. Sel barah juga boleh mencemarkan aliran darah hingga menyebabkan barah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Keadaan ini dikenali sebagai metastasis.

Kata Dr Ismail, barah yang bermula di dalam tulang dikenali sebagai barah tulang primary. Ia selalunya ditemui di tangan dan kaki tetapi boleh juga terjadi di mana-mana bahagian tulang di badan.

“Kanak-kanak dan golongan remaja cenderung untuk berhadapan dengan masalah ini berbanding golongan dewasa,” katanya.

Barah tulang primary dikenali sebagai sarcomas dan terdapat dalam pelbagai jenis dan terjadi di bahagian tisu tulang yang berlainan. Sarcomas yang biasa menyerang adalah osteosarcoma, Ewing’s sarcoma dan chondrosarcoma.

“Osteosarcoma adalah barah tulang yang biasa menyerang golongan muda belasan tahun dengan golongan lelaki lebih terdedah kepadanya berbanding perempuan. Ia akan terjadi di hujung tulang kerana sebagai orang muda di situlah tisu tulang baru tumbuh,” katanya.

Ewing’s sarcoma pula katanya, biasa terjadi di kalangan mereka berusia antara 10 ke 25 tahun. Ia akan bermula di tengah tulang besar seperti tulang pinggul atau tulang yang panjang di bahagian atas lengan dan paha.

Chondrosarcoma biasa terjadi di kalangan orang dewasa. Barah jenis ini terbentuk di bahagian tisu sekeliling sendi. Di kalangan golongan dewasa juga giant cell tumor mungkin boleh terjadi.

“Sebenarnya kanser yang terjadi di dalam tulang agak jarang berlaku. Ia tidak mudah merebak dari satu bahagian tulang ke bahagian tulang yang lain. Jika keadaan ini berlaku, ia tidak dipanggil barah tulang kerana setiap jenis barah dinamakan mengikut organ atau tisu yang terjejas,” katanya.

Jika sel darah sudah terjejas dengan penyakit barah yang lain ia akan turut menjejaskan tulang dan boleh menyebabkan tulang patah.

“Kita panggil keadaan ini barah tulang secondary. Antara barah yang boleh menjejaskan tulang adalah barah payu dara, paru-paru, prostat, buah pinggang dan tyroid,” katanya.

Secara am kata Dr Ismail, punca barah tulang tidak diketahui tetapi ia mungkin terjadi kerana faktor genetik, radiasi seperti nuklear dan trauma. Tetapi dalam kebanyakan kes, tiada sebab yang spesifik.

“Cumanya apa yang boleh kita katakan pesakit barah tulang meningkat di dalam keluarga tetapi setiap tahun ia hanya membabitkan lima dari sejuta pesakit,” katanya.

FAKTA:
Rawatan
* Pembedahan, radioterapi dan atau kimoterapi.
* Pesakit selalunya dirujuk kepada doktor yang memiliki kepakaran dalam pelbagai rawatan barah. Ini termasuk pakar bedah tulang dan radiasi oncologist.
* Kemungkinan untuk barah terjadi lagi di tempat yang sama masih ada selepas pembedahan. Kerana itu pakar bedah akan membuang barah dan sebahagian tulang yang sihat dan tisu berdekatan tulang yang bermasalah.
* Jika barah tulang terjadi di lengan atau kaki, pakar bedah akan hanya membuang barah dan bahagian berdekatan dan mengantikan sendi yang dibuang dengan alatan besi.
* Kimoterapi biasanya membunuh sel barah. Ia diambil melalui oral atau suntikan ke otot atau salur darah.
* Radioterapi juga memusnahkan sel barah dan menghentikannya dari tumbuh. Dalam sesetengah kes, ia menjadi pilihan berbanding pembedahan.

Gejala
Gejala barah tulang selalunya terbentuk dalam masa yang lama kerana ia bergantung pada jenisnya, bahagian tulang yang terjejas dan saiz barah itu.
* Rasa sakit terutama pada waktu malam.
* Bengkak pada tulang
* Apa yang perlu anda tahu
Barah jarang terjadi di dalam tulang.
Tidak mustahil barah boleh merebak dari tulang ke bahagian lain di dalam badan.
Kesakitan adalah tanda yang kerap dikaitkan dengan barah tulang.
Diagnosis barah tulang selalunya disokong dengan penemuan dari rekod perubatan dan pemeriksaan, darah, ujian x ray dan ujian patologis.
Rawatan barah tulang bergantung pada jenis, lokasi, saiz, usia dan keadaan kesihatan pesakit selain keadaan barah itu.


so jgn la risau rawatn tuh msih ade..ALLAH bgi ujian je tuh..kuatkan semangat untuk teruskan hidup..cume aku punyer bru peringkat awal so ta de la ssh sgt..sket jer...
so to readers i hope you all doakan I yg terbaik ya..
syunk u olls.
*ape da ta jdik PHYSIO lagik da skit ka..! !~

2 comments:

Eun Mint0o said...

nana~chaio~!!;DDD u can do it taw;))

Nana Keyme said...

tq mint ! !